T.C. Medak
U tržnom centru Medak u ulici Braće Srnić 23/a otvorili smo našu prvu pekaru. Telefon je 011/ 347 08 94...
Početna Razno Zanimljivost

Zanimljivost

El. pošta Štampa PDF
HLEB ZA DOBRO RASPOLOŽENJE
Ugljeni hidrati u hlebu deluju kao prirodni antidepresivi: podstiču proizvodnju serotonina, koji je odgovoran za sreću.

KORA HLEBA BOGATA ANTIOKSIDANTIMA
Naučnici su analizirali koru hleba koji je pripremljen od mešavine ražanog i pšeničnog brašna ustanovili su da je korica pravi izvor antioksidanasa. U procesu pečenja hleba nastaje nova vrsta antioksidanata nazvanih pronil – lizing. Njega u korici ima osam puta više nego u sredini. Taj antioksidans ima veliku ulogu u prevenciji raka.
Pronil lizing nastaje tokom pečenja hleba sa kvascem i bez kvasca. Crni hleb u praviliu ima veći nivo antioksidanasa od belog hleba, ali prejako pečenje i zagorela korica znatno smanjuje nivo ovog antioksidansa.
 

Istorija hleba

Prvi hleb je nastao slučajno. Oko 2600g. pre nove ere jedan egipatski rob ( njegovo ime se naravno izgubilo ) uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san , vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat već znate: testo se diglo, a pečeni kolačići su bili mnogo ukusniji od tankih i tvrdih kakve su jeli do tada. Arheoloski nalazi u Egiptu pokazali su da su Egipćani stvarno poznavali proces pečenja hleba. Grčki mornari i trgovci su doneli iz Egipta brašno i tako se proizvodnja hleba proširila i po Evropi. Mlinari su u 13. veku bili najcenjenije zanatlije. Izum mlina oko 1800. godine omogućio je proizvodnju laganog belog hleba koji je bio izuzetno skup. U Britanskom muzeju u Londonu nalazi se hleb star oko 4000 godina! Pronađen je uz egipatske mumije koje su se sahranjivale sa hlebom, da ih hrani i na drugom svetu.